" Nici un lucru maret din lume nu a fost realizat fara pasiune. "

Georg Wilhelm







Powered By Blogger

vineri, 7 mai 2010

Bezele :)



Imi aduc aminte de primele bezele facute de mine pe cand aveam 15- 16 ani- un fiasco total- negre, arse si lipite de tava. In timp insa, cu ajutorul exercitiului mi-am perfectionat tehnica, dar tot ma gandesc de doua ori inainte de a ma apuca de treaba. Pentru ca bezelele sunt un desert foarte pretentios, imi permit sa iti ofer cateva sfaturi care mi-ar fi folosit si mie la inceputul debutului meu in bucatarie.

Pentru a obtine bezele perfecte, ouale nu trebuie sa fie mai vechi de 3-4 zile. Daca folosesti oua mai vechi, spuma va creste mai repede decat cea din oua proaspete, dar se va pleosti foarte repede cand le vei introduce in cuptor. Pentru a verifica prospetimea oualor procedeaza astfel: daca le cufunzi cu o lingura intr-un pahar cu apa rece, ele trebuie sa stea pe fundul paharului.

Inainte de a incepe prepararea bezelei, tine ingredientele 4- 5 ore la temperatura camerei. Albusurile reci nu fac prea multa spuma.Alege un bol mare pentru batut albusurile - cu cat bolul este mai mare, cu atat mai mult aer va veni in contact cu albusurile, iar spuma se va intari. Recipientul trebuie sa fie perfect curat: orice pata de grasime, de apa sau de galbenus impiedica formarea spumei.

Zaharul nu se pune in compozitie de la inceput, ci numai dupa ce albusurile sunt destul de bine batute si se tin de paletele mixerului. Dupa ce pui zaharul, pune si un praf de sare, astfel spuma va fi tare si lucioasa. Bezeaua este gata atunci cand face varfuri de fiecare data cand mixezi, iar daca intorci vasul, spuma nu cade.

Daca te intrebi de cantitatile exacte ale ingredientelor, afla ca la 10 albusuri merg cam 500g zahar. Mie imi place sa mai adaug in compozitie si putina zeama de lamaie sa nu fie chiar gretos de dulci.

Pentru a obtine o bezelele crocante, preincalzeste cuptorul, asaza tava pe nivelul din mijloc si las-o la cuptor timp de 2 ore, la foc domol. Opreste focul si lasa bezeaua sa se raceasca in cuptor, timp de cateva ore. Daca vrei bezele lipicioase, da-le la cuptor la foc mediu, timp de 45 minute. Dupa ce le scoti din cuptor, pastreza-le intr-un loc racoros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu