" Nici un lucru maret din lume nu a fost realizat fara pasiune. "

Georg Wilhelm







Powered By Blogger

duminică, 9 mai 2010

Bonbons français







Croissant

Desi nicio cultura gastronomica nu a fost inscrisa pana astazi in patrimoniul Unesco, se pare ca branza si croissantele isi vor lasa amprenta in istoria omenirii.Bucataria frantuzeasca va fi propusa pentru inscrierea, de catre UNESCO, in "patrimoniul cultural imaterial al umanitatii". Desi nicio cultura gastronomica nu a fost inscrisa pana astazi in patrimoniul Unesco, se pare ca branza si croissantele isi vor lasa amprenta in istoria omenirii.

Deşi autorii nu au ajuns la un consens în ceea priveşte momentul şi locul apariţiei croissantului, majoritatea au căzut de acord asupra legendei următoare. Armatele otomane asediau un mare oraş (Viena) şi săpaseră un tunel pe sub zidul de apărare al cetăţii pentru a pătrunde în oraş. Un brutar a auzit zgomotul săpăturilor pe sub prăvălia lui şi a alertat comunitatea, care a luat măsuri de apărare distrugând tunelul inamicului. După învingerea forţelor musulmane, brutarul a copt cornuri de forma emblemei turcilor, semiluna, iar oamenii au sărbătorit victoria mâncând simbolul temerilor lor.

Unele cronici sunt mai explicite, asociind acest eveniment cu asedierea Vienei în iulie 1683, numele brutarului fiind Peter Windletter, care a primit privilegiul de a-şi produce produsul sub forma de semilună ca răsplată pentru că a alertat comunitatea. Cornurile respective s-au vândut apoi la Viena sub numele "kipfel".

Marie Antoinette a adus cu ea croissantul la curtea regelui Franţei, Louis XVI. Produsul a devenit popular în Franţa sub numele de "croissant". În orice caz, produsul a căpătat forma afânată aşa cum îl ştim astăzi abia în anii 1920.

Acest produs gustos de patiserie a fost introdus în Statele Unite la jumătatea anilor 1970, iar astăzi vânzările anuale depăşesc 100 milioane USD. Se preconizează ca această piaţă să crească anual cu 5 - 7%.

Flan

Dupa asa un titlu de reteta, urmeaza un preparat dulce, gustos, elegant si, foarte important - usor de facut si ieftin!

Ingrediente si cantitati:
3 kilograme de mere (secretul este sa folositi mere din soiuri diferite)
150 de grame de unt
150 de grame de zahar (de preferat brun)
5 oua
Pentru caramel: 200 de grame de zahar si exact 10 cl de apa (adica o lingura de supa).

Mod de preparare:
1. Pentru caramel: amesteca zaharul cu apa intr-o cratita si pune siropul pe foc, amestecand usor pana capata o culoare aramie. Imediat ce este gata, asa fierbinte, rastoarna-l in vasul de tarta, in care vei coace prajitura, si rasuceste tava astfel incat caramelul sa o acopere complet, dar si marginile acesteia. Lasa-l sa se raceasca.

2. Curata merele si taie-le in bucatele. Pune-le intr-un vas, adauga cateva linguri de apa, acopera-le cu un capac si lasa-le pe foc circa 15 minute. Adauga zaharul si, cu ajutorul unei spatule de lemn, cu grija, ca sa nu se sfarame merele, amesteca. Lasa pe foc vasul inca 10 minute, pana se evapora complet apa.

3. Incinge bine cuptorul. Sparge ouale si bate-le ca pentru omleta, apoi adauga-le incet peste mere. Adauga untul bucatele si amesteca, inca o data, usor. Rastoarna merele peste tava in care ai pus caramelul si da totul ca cuptor, in bain-marie. Ai grija ca apa sa fie de la bun inceput calda - spre fierbinte.

4. Prajitura sta la cuptor circa doua ore, la foc mic. Dupa ce este gata, tarta trebuie sa stea circa trei ore, inainte de a fi buna de servit.

Pudding

Ingrediente
400 gr. miere, 250 gr. gris, 0,400 l lapte, 1 kg. mere, 100 gr. unt, 1 pachetel zahar vanilat.

Mod de preparare
Se unge o forma de budinca cu putin unt si se presara cu 1/3 din cantitatea de gris. Se aseaza deasupra in strat uniform, jumatate din cantitatea de mere (curatite si rase pe razatoarea de zarzavat), se presara peste ele jumatate din cantitatea de gris ramasa, din nou merele rase si peste ele restul de gris. Se toarna deasupra laptele incalzit si amestecat cu mierea, zaharul vanilat, se pune din loc in loc untul taiat cuburi si se da la cuptor la foc potrivit, lasind sa se rumeneasca.






http://www.youtube.com/watch?v=fk9Wknb0Eiw

2 comentarii:

  1. Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. mmmmmm , foarte interesant blogul categoric ma voi intoarce

    RăspundețiȘtergere